Voor het eerst op Bonaire......

 

01 oktober 2017

Vandaag is de dag dat we beginnen met een opleiding IAHD, Open water. Uit Duitsland overgekomen Maria & Andi en hun dochtertje van 1 jaar zijn gearriveerd op de duikschool. We maken op Bonaire gebruik van de locatie van Stay & Dive. Stay & Dive Bonaire is al vanaf het begin een partner van ons. De locatie is prachtig gelegen in de buurt van het centrum van Kralendijk en verschillende duikspots in de omgeving waar we makkelijk te water kunnen. In het complex zijn speciaal kamers gemaakt voor mensen met een beperking en het les lokaal, dat lekker in de zon ligt is goed toegankelijk voor iedereen. De lessen starten met kennis vergaren over het duikmasker, de cilinder en de overige equipement die we tijdens het duiken gebruiken. We hebben een speciale oppas geregeld voor de kleine die lekker in het zwembad zit terwijl Maria en Andi druk bezig zijn de boeken te bestuderen en ook nog een oogje in het zeil kunnen houden. De lessen worden in het Duits gegeven en gedeeltelijk in het Engels op verzoek van Andi en Maria.......

Andi en Maria beginnen met een eerste theorieles van IAHD. Beiden hebben gekozen voor een opleiding in hun eigen tijd. Voordat de lessen in het zwembad beginnen is uiteraard de eerste vraag of er vragen zijn over de eerste lesstof. Zo niet dan kunnen we beginnen aan de zwembad sessies. Met 3 instructeurs, Gerard, Baukje en Martin zorgen we ervoor dat zowel Andi als Maria hun zwembad sessie kunnen afronden. 

Maria heeft een dwarslaesie, Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwbanen die in het ruggenmerg lopen. Hierdoor ontstaat uitval van de zenuwen die onder het niveau van de onderbreking vanuit het ruggenmerg ontspringen. Dat betekend dat Maria verlamd is vanaf haar heup naar beneden en afhankelijk is van een rolstoel. Nadat Maria haar eigen duikset heeft opgetuigd gaan we met haar te water in het zwembad. Gerard die vandaag 1ste instructeur is ligt al in het water met de spullen van Maria en Baukje en Martin zorgen ervoor dat Maria veilig in het water komt en dat haar benen op geen enkele manier de bodem raken. Eenmaal voorzien van alle equipement gaat de zwembad sessie beginnen met het leeg blazen van het masker en werken we aan het neutrale drijfvermogen van Maria want dat zal iets zijn dat ze straks nodig zal hebben in de oceaan als we overgaan van confined water naar open water. 

Andi heeft een ruggenwervel gebroken gehad en kan ook zonder rolstoel functioneren. Ondanks dat zijn lopen niet altijd even makkelijk gaat en hij nog met enige regelmaat een rolstoel nodig heeft, heeft hij minder hulp nodig. Toch is iedereen erop gericht om ook bij Andi naar de veiligheid te kijken. Ook met Andi zorgen we dat we met 3 instructeurs in de buurt zijn maar laten toch zoveel mogelijk over aan zijn eigen kunnen want misschien kan hij wel meer dan we denken. 

Nadat beiden de eerste zwembad sessies erop hebben zitten wordt het tijd om richting de oceaan te gaan. De locatie we er voor uit hebben gekozen vind je hier onder. 

Dit was het eerste verslag van Everybody can Dive over de opleidingen van IAHD. Er zullen er nog meerder volgen. 

 

 

 

contentmap_plugin