ReddingsduikerReddingsduiker

Daar gaan we dan. De eerste opleidingen zitten er op, zelfstandig duiker, onderwater navigatie, multi-level diepduiker. Ze zijn allemaal binnen. Het was de afgelopen weken hard studeren om alle theorie in mijn hoofd te stoppen en daarnaast elke dag 2 keer in het water te liggen en de oefeningen goed uit te voeren maar het is gelukt. 

Nu komen er andere tijden aan. Heel lang geleden heb ik eens een E.H.B.O. cursus gevolgd terwijl ik bezig was om Trainer 4 voor de volleybal te halen. Nu komen andere tijden want duiken is een veilige sport als je, je maar aan de regels houdt en dat is natuurlijk voor veel aspecten zo. Om je goed aan de regels te kunnen houden is het makkelijk om ook de theorie er achter te kennen en te herkennen wanneer er iets gebeurd. Er zijn verschillende soorten van gevaren die je als duiker kunt tegen komen. Een eerste is iemand die geen perslucht meer heeft (beetje verkeerde planning van je duik, je materiaal niet goed getest) maar geloof me het gebeurd of een duiker die in paniek raakt of nog gekker "een duiker die vissen aan het voorzien is van perslucht" Ja, geloof me het gebeurd allemaal.

Het is dan ook niet gek dat als je instructeur wilt worden je eerst kennis moet hebben van de verschillende ziekten, long aandoeningen en andere mogelijke medische klachten moet kennen maar vooral ook dat je eerste hulp kunt aanbieden.

 Voor mij is het nu zover om al deze kennis te gaan opdoen en het water te betreden maar eerst eens aan de kant oefenen op een pop. Mond op mond beademing, het gebruik van een AED niet handig om op jezelf toe te passen tijdens de training. Gerrit mijn instructeur zit mijn eerste theorie examens na te kijken en ik moet geblinddoekt een een zuurstof cilinder opbouwen. Leuk en spannend. 

Na een week van trainen en oefenen is het dan zover. Mijn examinator vergt het uiterste van me maar het is me gelukt. Het examen is met goed gevolg afgerond. Alles goed afgerond volgens de richtlijnen van D.A.N. Europe (Diverrs Alert Network) Op naar het volgende onderdeel..... Master Scuba Diver....