Eagle RayMulti Level Deep Dive

Soms heb je van die momenten die je niet snel vergeet. Tijdens een van onze opleidingen, Multi Level Deep Dive was het weer zover dat we aan de Oost kust van Bonaire konden doen. De gemiddelde diepte aan de Oost kant is ongeveer 35 meter, wil je dieper dat kan maar dan zie je alleen maar zand. 35 meter is natuurlijk een mooie diepte en eigenlijk hoef je niet zo diep. In de opleiding Multi Level Deep dive gaan we naar 40 meter en ga je in etappes terug.

In de jaren dat ik nu duik heb ik maar weinig gebruik gemaakt van de diepte duiken maar het is erg handig op de kennis te hebben zeker als je op meerdere plekken van de wereld je duiken maakt want niet overal is het zo makkelijk duiken als op Bonaire. Op Bonaire heb je eigenlijk aan je Open Water brevet meer dan genoeg. Toch adviseer ik altijd een specialty Multi Level Deep Dive. Het geeft je namelijk meer kennis in je eigen veiligheid.

 

September 2017 was een uitstekende maand om aan de Oost kust van Bonaire te duiken. We besloten dan ook om de multi level deep dive examen te doen aan de Oost kust. Zo konden we namelijk het examen doen op een plek waar je niet veel komt. De opdracht was eenvoudig, ga naar minimaal 40 meter diepte en als je daar bent blijf dan de maximale tijd daar en breng ons daarna weer naar de oppervlakte. Het lijkt een eenvoudige opdracht maar je weet niet wat er gebeurd als je met een opdracht begint. Een van de basis regels is hou je aan je duikplan. 

Toch zijn er momenten dat je van je duikplan afwijkt. Hoe je dat doet? Voordat je het water ingaat heeft 1 iemand de leiding over de duik en die communiceert dan ook onder water dat het duikplan wijzigt. Het is dan aan de ander om het nieuwe duikplan te volgen. Mijn advies: Doe dit alleen als je een buddy bij je hebt waar je vaker mee gedoken hebt en die jou goed kent en jij hem. Anders is het absoluut niet aan te raden om van je duikplan af te wijken. 

Aan de kant hebben we het plan gewijzigd en hebben de Nitrox cilinders gepakt. We kregen namelijk te horen dat de plak waar je gingen duiken voor het examen druk bezit was met Eagle Rays. Prachtige vissen om naar te kijken. Ze kunnen goed verstoppertje spelen in een zandoppervlakte dus goed uitkijken. We zijn naar 27,5 meter gegaan in een vrij hoog tempo zodat we een leuke tijd hadden om te zoeken naar de rays die er zouden zijn. (zie duiklog) Als snel kwamen we aan op de zandbank en inderdaad.... Zie de video.

 

contentmap_plugin